Az InternetTudakozót üzemelteti: www.internettudakozo.hu
.

MANDALA
A mandala szankszrit eredetű szó, kört, középpontot jelent. Őshazája Tibet, ahol nagy jelentőséggel bírtak ezek az alkotások. A teljesség szimbólumának tartották, a tökéletes világ mikrokozmoszának.
Elkészítése sok időt vett igénybe, gyakran több ember is dolgozott rajta. A homokmandalát szétfújták, miután elkészült: ez a mágikus szertartás szimbolizálta, hogy ne ragaszkodjunk foggal-körömmel az anyagi dolgokhoz, hiszen azok múlandók. Ami igazán számít, az bennünk van, s halhatatlan, örök értékű.

EMBER
Napjainkban újra előkerültek a mandalák: megbomlott az egységérzetünk, olyan világban élünk, amiben nem érezzük jól magunkat. Szennyezettek a vizek, a levegő, a talaj, a táplálék. Emberek végeznek olyan munkát, ami sokszor távol áll természetüktől, elgépiesednek, önmaguktól és egymástól is elidegenednek. A lélek táplálékra éhezik, hiába. Elszakadtunk a felső erőktől, a természettől, önmagunktól. Pótszerek csillapítják fájdalmunkat, de még mélyebbre süllyedünk a mocsárban.
Hatalmas szakadék tátong a szegény és jóléti társadalmak között-előbbiek fizikailag, utóbbiak lelkileg sínylik meg a civilizációt, ill. annak hiányát.
S közben a természet, ki tudja milyen szenvedéseken megy keresztül, mialatt az ember végetérhetetlen szükségleteinek áldozatává válik...
Ahogy az ember zsenialitásával és tudatlanságával viszi a világot a pusztulás felé, úgy az ember feladata az is, hogy kihozza onnan. Szerencsére nagyon sok törekvés van a világban az "Élet megmentésével" kapcsolatban. Emberek, akik emberfeletti feladatot vállaltak fel, s rengeteg áldozat és lemondás árán (ami később már nem is tűnik annak) teszik a dolgukat egy jobb jövő ígéretében.
Úgy gondolom, most az egyes emberen a sor: felismeri-e, hogy gépies életét, amit a fogyasztói világ "kényszerít rá", felcseréli-e egy emberhez méltóbb kreatív, gondolkodó, természetetet megóvó létformára, amiben jól érzi magát, s nem árt a környezetének sem. Kezdetben talán nehéznek, sőt lehetetlennek tűnhet a vállalkozás, de kitartása hamar bevonz olyan társakat az életébe, akikkel együtt járva ezt az utat már sokkal könnyebbnek és élvezetesebbnek fog tűnni.
Szerencsésnek mondhatom magam, mert találkoztam olyan emberekkel, akik a jót nemcsak tudják, hanem teszik is. Ez a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány (természetesen még sok jó közösség van ezen kívül is), ahol fantasztikus emberekkel találkozhattam, s számomra emberfeletti hittel és kitartással járják a cselekvő szeretet útját.
Hiszen az egyetlen dolog, amire mindenkinek szüksége van, a szeretet. Szeretet nélkül nem tudunk élni, értelmetlennek érezzük az életet, hiszen mindannyian a szeretet küldöttei vagyunk.
A szeretet mindent meggyógyít, minden sötétséget fénnyé változtat!
Szeretettel ajánlom az Alapítványt, honlapjuk:www.szeretetfenye.hu-itt lehet tájékozódni programjaikról (pl. energiakezelés, masszázs).Minden hónap utolsó szerdáján 9 perc címmel Putnoki Tibor előadását lehet meghallgatni-hogyan találkozott a Fénnyel odaát, s ez a találkozás hogyan hozott mély változást az életében, az élethez való hozzáállásában, ami végül egy közösség létrejöttében teljesedett ki.

MEDITÁCIÓ
A meditáció latin eredetű szó, gyógyítást jelent. Számomra a meditáció azt az állapotot jelenti, amikor önmagam lehetek álarc nélkül, őszintén, szabadon, félelmek nélkül. Ilyennek látom, érzem a természetet, a gyerekeket, az állatokat. Nem véletlenül van a Bibliában: "Amíg olyanok nem lesztek, mint a gyermekek..."
Mit jelent ez? Miért romlunk el felnőtt korunkra?
A válasz nagyon bonyolult és egyszerű.. Bonyolult abból a szempontból, hogy ahány ember a földön, annyiféle ok, betegség (persze fokozatok azért vannak)
Egyszerű viszont abból a szempontból, hogy ha újból megtanulunk szeretni, az a rengeteg testi-lelki nyavalya, ami a világban van, úgy gyógyul meg, mint ahogy az esőt szárítja fel a Nap, nyoma sem marad.
Számomra ez a meditáció, és a jelen egyre teljesebb megélése, amiről nagyon sokat hallani mostanában, s ami talán a legnagyobb kihívás az ember életében.


MANDALAFESTÉS
Mandalákat öt-hat éve kezdtem el festeni, úgy, hogy nem is hallottam azelőtt róluk, egyszerűen csak "kijöttek" belőlem. Tulajdonképpen a mandalák találtak rám, s nem én rájuk (örömteli találkozás volt-legalábbis részemről).
Kis színes körökkel kezdődött, s egyre nagyobbak és színesebbek lettek, végül egy természetsorozat kerekedett ki belőlük. Ez körülbelül 4 év munkája.
Ha megkérdeznék, mi a "célom" a mandalafestéssel, azt válaszolnám, az örömszerzés, a lélek táplálékhoz juttatása, s talán merészen hangzik, a gyógyítás: ember és természet kapcsolatának gyógyítása...
Létezik egy magasabb szintű tudatosság, ami bennünk van, csak fel kell ébrednünk rá...

Ahogy az egyik kiállításon egy kedves látogató írta:

"Ha megszólal a szív,
Elhallgat a fej.
Mert SZERETNI,
Csak ez az egy kell.
S ha lebontod, mi
Takarja a láthatatlant,
A Mandala leszel te magad.
Születés ez a javából,
Mert az isteni mutatkozik
Általa itt, s bárhol...
"

 

Csikós Irén
e-mail: irencsikos@gmail.com

Név :
E-Mail :
Tárgy :
Üzenet :